Restaurace U Pinkasů – Staročeská hladinka – pivo našich předků
Nejdříve do sklenice jemně nařízneme malý objem pěny pomalým pootočením,poté kohout otevřeme na maximální průtok, pivo stéká po stěně sklenice. Jeví se zde tzv. „pivní skleněná tyč“, tj. pivo bez turbulencí, zcela průhledné. Celý proces ukončíme ladným a rychlým zavřením kohoutu.
Někdy pivo i trochu přeteče ze sklenice. Zde můžeme vidět houpavý efekt zvedající se tzv. „mokré pěny“. Ve sklenicích se pomalu zvedá jemný závoj pěny. Pivo se uklidňuje a ke konci dochází pomalu. To je specifikum tohoto čepování. Toto pivo má příjemný říz, není přesycené ani prázdné. Pěna je naprosto jemná a rovná, po napití kreslí po stěnách sklenice kroužky, tzv. „hladinky“. Odtud název „hladinka“ či „hladké“. Takto načepované pivo umožní zcela vyniknout všem svým charakteristickým vlastnostem a je nejžádanější ve všech výjimečných pivnicích v Čechách a na Moravě.
Pivo čepované tímto jedinečným způsobem není pasterováno ani syceno, a proto se nijak nemění jeho chuť. Můžete si vychutnat charakteristické vlastnosti Plzeňského piva v jeho originální podobě. Působí blahodárně na trávení a díky absenci oxidu uhličitého vám žaludek nevynadá, ani když „urazíte tři kousky“.
No řekněte sami? Nestojí to za to, abyste chvíli počkali, než vám dojde „na míru“?
« « Botanická zahrada – Archeopark | Exhumace astronoma Tychona de Brahe v Týnském chrámu » »
Můžete nám zanechat komentář, nebo odkázat na tento článek pomocí trackbacku.